You are currently viewing Болки в гърба

Болки в гърба

Болките в гърба се свързват със стойката на тялото, но се влияят също от хранителния режим, храносмилането и стреса. Почти всички хора ги изпитват от време на време. Много природни методи се справят успешно с проблема.

Болките в гърба може да са незначителен проблем, ако отшумят за ден-два, но са в състояние да създадат сериозен дискомфорт. Те възникват в резултат на травма или носене на тежки предмети, необмислено натоварване при упражнения, неправилно вдигане на тежести, извиване или навеждане. Неестествената стойка, обездвижването, седенето на едно място в определена поза за дълго време, бременността и наднорменото тегло също причиняват и влошават болките в гърба. Друг фактор е стресът. Рядко причината може да бъде заболяване, което няма пряко отношение към гърба, например инфекция на пикочния тракт.

Болката в гърба може да е свързана с нарушени функции във всяка част от сложното устройство на гръбначният стълб и често е провокирана от натрупване на фактори като:

 • Разтегнати мускули или сухожилия.
 • Увредена фасетна става на прешлен.
 • Мускулен спазъм, получен като защитна реакция срещу обездвижване на гърба след травма, пренатоварване или стрес. Тогава мускулите около уязвимата област се напрягат и сковават болезнено, като така възпрепятстват каквито и да било движения.
 • Херния на междупрешленен диск.Болката се обуславя поради изскачане на меката сърцевина на диска, която притиска нерв или дразни съседни тъкани.
 • Ишиас- остра, пронизваща болка около кръста и надолу по краката, най-често причинена от остеоартрит или дискова херния, упражняваща натиск върху нерв.
 • Остеопороза, която намалява съдържанието на калций в прешлените и затова те лесно се чупят или нараняват.
 • Спинална стеноза, представляваща стесняване на гръбначния канал, което оказва натик както върху гръбначния мозък, така и върху нервните окончания.

Най-сигурният начин за предовратяване на болки в гърба е сухраняването на неговата сила и гъвкавост чрез упражнения. Избягвайте пренатоварването и непремерените двужения, които могат да доведат до травма. Следвайте изброените съвети.

 • Не носете тежки чанти само в едната ръка или на едното рамо. Ако се налага, разпределете съдържанието в 2 чанти. Още по-добър вариант е използването на раница.
 • За да вдигнете тежък предмет, приближете се възможно най-близо, свийте колене и вдигнете тежестта, като стегнете коленете и държите гърба изправен.
 • Докато носите някаква тежест и искате да се обърнете, не се извивайте от кръста. Вместо това завъртете цялото си тяло.
 • Ако сте седнали, гледайте гърбът да е изправен, а кръста да е с опора. При шофиране дръпнете седалката назад, за да увеличите ъгъла между бедрата и горната част на тялото.
 • Носете удобни обувки, които не ви пречат да ходите нормално
 • Ако работите дълго на компютър, следете за правилната си стойка. Ако не можете да стъпите плътно на пода, използвайте поствка за крака.
 • Не се навеждайте, а клякайте, ако се наложи да извършвате дейности като плевене например.
 • Спете на твърд матрак за добра опора на гърба, без да прекалявате с твърдостта. Ако пък е мек, го укрепете с помоща на дъска, поставена между него и рамката на леглото.

1.Топло и студено- тази форма на хидротерапия стимулира кръвообращението и оздравяването.

 • За да облекчите болката вследствие на музкулно разтежение или ишиас, поставете върху засегнатия участък потопена в гореща вода и добре изстискана хавлиена кърпа.
 • Оставете я за 2минути и после я сменете с хавлия, потопена в студена вода, която трябва да преседи 1 минута. Редувайте ги в продължение на 15 минути. Това е особено ефикасно при болки поради мускулно разтежение, а при възпаление използвайте само студен компрес.

2.Билколечение -билките помагат за облекчаване на болката и сковаността и стимулират кръвообращението.

 • Втрийте на болезненото място смес от еднакви количества глицерин и тинктура от кайенски червен пипер.
 • Прилайте често върху гърба горещи компреси с кора от червена калина, валериана, лайка или джинджифил.
 • При ишиас втривайте в кожата си масло от жълт кантарион

3.Масаж

Лек масаж на мускулите от двете страни на гръбнака често облекчава болката. Ишиасът се влияе от масаж на седалището и от разтягане на гръбнака.

1.Легнете на пода по гръб. Поставете малка възглавничка или навита хавлия под врата. Свийте колене и притиснете кръста към пода. Хванете едното коляно с две ръце и плавно вдигнете бедро към гърдите; задръжте 10 секунди. Отпуснете крака в изходно положение. Повторете упражнението 10 пъти като сменяте краката.

2.Легнете на пода по гръб с изправени крака в контрашпиц. Сплетете пръстите на ръцете и ги поставете върху долната част на корема. Дишайте бавно и дълбоко докато вдишвате, плавно вдигайте изпънатите си ръце, без да ги разделяте, докато не заемат позиция точно над лицето ви. Без да спирате движението, започнете да издишвате, като спускате ръцете си над главата докато докоснат пода. Изпълнете упражнението и в обратната посока: като вдишвате и вдигате ръце над лицето и издишвате, докато ги сваляте към корема. Повторете 5-6 пъти.

3.Легнете по гръб на пода със свити към корема колене. Поставете ръце от външната страна на бедрата. Извийте леко гърба, като тежестта пада върху кръста. Полюлейте се напред-назад няколко пъти.

4.Легнете на пода по корем. Поставете длани на земята под нивото на раменете.

5.Вдигнете главата и раменете. докъдето успеете, без да си помагате с ръце, а напрягате само мускулите на гърба. Задръжте за няколко секунди и бавно се отпуснете към пода. Повторете 10 пъти.

Източници- Здраве чрез природолечение- Издателство “Коала прес”

Вашият коментар