You are currently viewing Какво представлява храненето ???

Какво представлява храненето ???

   

   Здравословния хранителен режим осигурява нужните за тялото вещества, за да може да работи добре, бързо и да се въстановяват след всякакъв вид натоварване. Като сега ще разгледаме какво представлява храненето ?

   Най-важните елементи за живите  организнми са въздуха, водата и храната. Те са основното гориво за човека и са съществен фактор за здравето и поддържането на оптималните метаболитни процеси на всеки оргънизъм. Храненето е съвкупност от биологични процеси, при които оргънизмът приема определени химични вещества от околната среда за да ги използва за своя растеж, метаболизъм, възстановяване и репродукция.  Тези вещества са природни продукти, които включват в тях основни хранителни вещества така наречените макронутриенти по познати, като белтъци, въглехидрати, мазнини както и минерали и витамини, които са необходими на организма, но в много по-малки количества и са добре познати под наименованието микронутриенти. Тези елементи имат три основни функции – пластична, енергийна и регулаторна.

  • Пластична функция – при нея се доставя материал, за изграждането и възстановяването на клетки, тъкани и органи. Този материал основно е представен от белтъци, някой липиди, минерални вещества и въглехидрати. Основни източници, от които могат да се дабавят са: месо, риба, яйца и някой растителни храни.
  • Основни енергийни източници за организма са въглехидратите, които доставят около 55% от дневните нужди на организма, мазнини които доставят до 30% и на последно място белтъците в много по-малка степен до 15%. Захарите, хлябът, тестените изделия, мазнините и алкохолът са тези, които ни доставят енергия.
  • Регулаторните функции на храната са много важни за сложните адаптивни, възстановителни, имунии и други реакции посредством външни фактори или дразнения. Основно в тази роля играят ензими, хормони, витамини, минерали, есенциални мастни киселини и други биологично активни вещества. Повечето от микроелементите желязо, цинк, мед, молибден участват, като  активни центрове на ензимните системи. Животинските продукти, плодове, зеленчуци, варива, мазнини са тези, които ни ги доставят.

    Доказано, е че храната е  един от основните елементи, които изгражда и подържа  физическото и психическо развитие на личността. То е определящо за работоспособността и запазването на здравето. Затова храненето трябва да осигурява  обтимално съотношение на приетите хранителни вещества като те не трябва да съдържат различни биологични, химични и физични примеси, които могат да навредят на организма като всичко това се слага под общия знаменател  „балансирано хранене”.  То трябва да бъде адекватно съобразено със всеки индивидуален организъм за да може да съответсва на функционалните  му  възможности и потребности, като това се нарича  „адекватно хранене”.

Вашият коментар