You are currently viewing Масаж…..

Масаж…..

   Сред най-старите природолечебни методи е използването на масаж за постигане на физическо и емоционално благополучие. Той включва различни видове поглаждания с ръце за повишаване тонуса на мускулите или тяхното отпускане, подобряване на кръвообращението и ускоряване на лечението на множество заболявания. Методът е подходящ за прилагане в комбинация с ароматерапията, тъй като втриването на етерични масла в кожата оказва ползотворен лечебен ефект.

   Осезнанието е едно от основните човешки сетива, което изпитва дори бебето в утробата на майката. Китайските лекари използват масажа от хилядолетияи той е част от източната медицина. Лекарите в Древна Гърция и Рим също го прилагат, но през средните вскове на Запад този вид лечение загубва популярност. Масажът се възвръща отчасти благодарение на дейността на шведа Пер Хенрик Линг, който в началото на XIX в. разработва система за лечение, известна като шведски масаж.

   През XX в. се появяват различни видове масаж. Някои се основават на работата на Линг, а други възникват под влияние на хилядолетната китайска и японска медицина. Всички те оказват благотворно влияние върху мускулите — напрегнатите се отпускат, а отпуснатите повишават тонуса си. Освен това масажът подпомага циркулацията на кръвта и лимфата в организма.

   Според китайските лечители тази техника стимулира притока на жизнена енергия (ци) по мрежа от канали (меридиани) до всички части на тялото и затова се справя с различни заболявания. Един от специализираните методи на лечебен масаж, шиацу, се основава на принципите на японския масаж, който въздейства именно на точки (или енергийни канали), за които се смята, че са разположени близо до повърхностга на кожата, Счита се, че така се регулира енергийният поток в организма.

Какво трябва да направите преди да отидете на масаж:

   Когато се запишете при професионален масажист, трябва да не сте употребили алкохол в уречения ден и да се въздържите от хранене поне 1 час преди масажа.

Как трябва да протече престоя ви в масажния салон:

   Видът на масажа се подбира според състояннието ви. Той се съсредоточава върху определена част от тялото или е цялостен.

   Масажът действа най-ефикасно в спокойна обстановка, затова в стаята трябва да бъде топло, тихо или да звучи тиха релаксираща музика. Частите от тялото ви , които не се масажират в момента трябва да бъдат покрити с хавлия. Процедурата може да е и болезнена като ще усетите неприятни усещания в схванатите мускули. След сеанса ще се почувствате или отпуснати, или изпълнени с енергия, но е възможно да усещате известно напрежение в мускулите, особено ако преди това са ви болели. Методът е подходящ за прилагане в комбинация с етерични масла върху кожата, което оказва ползотворен лечебен ефект върху мускулите.

Кога е противопоказно да си направите масаж:

  • Не се подлагайте на масаж, ако имате висока температура.
  •  Ако наскоро сте претърпели операция, не правете масаж на засегнатия участък или близо до него.
  •  Не се подлагайте на масаж, ако току-що сте се хранили или сте употребили алкохол през същия ден.
  • Не допускайте масажиране на контузени или възпалени места и се въздържайте от натиск зад колената и върху костите.
  •  При бременност можете да позволите само леки поглаждания, като избягвате долната част на гърба и корема.
  • Консултирайте се с масажист, специалист в масажи за бременни.
  •  Ако сте в процес на лечение, първо се допитайте до лекаря си дали масажът е безопасен за вас.
  •  Ако изпитвате болка от неизвестен произход, имате подуване или изобщо някакъв здравен проблем, се консултирайте с лекар преди масажа.

Вашият коментар