You are currently viewing Мускулни болки

Мускулни болки

    Чувствителни, схванати и болезнени мускули в резултат на усилено физическо натоварване или поради биохимични промени в организма са често срещано оплакване. Съществуват изпитани народни средства за справяне с проблема.

Мускулните болки и скованост  най-често са резултат от растежение, схващане и нараняване. В засегнатите мускули е възможна поява на спазъм (състояние на продължително напрягане, като защитен рефлекс срещу по-нататъшно травмиране при движение).

Мускулното напрежение се поражда и вследствие на травма или болка в съседна част на тялото. Ако група мускулни влакна (предимно краища нна трапецовидните мускули в областа на врата и раменете) е особено стегната, на мястото се усеща подкожно уплътнение. Понякога в напрегнатите мускули на гърба, врата и раменете се появяват болезнени подутини (фиброзни възли).

Мускулното напрежение затруднява местното кръвообращение, което забавя въстановяването на засегнатата мускулатура или съседните тъкани. То провокира и отделянето на веществата: цитокини и простагландини, които предизвикват болка. Допълнителни причини за мускулни болки и скованост са:

  • Стрес, тревожност или депресия
  • Излагане на студен въздух или течение
  • Недостиг на хранителни вещества, предимно минерали
  • Чувствителност към определени храни
  • Спазми
  • Синдром на хроничнна умора
  • Неправилна стойка на тялото

Профилактика

    За да опазите мускулите си по време на физическо натоварване, спазвайте винаги следните основни правила. Винаги първо загрявайте цялото тялото с леки упражнения, за да увеличите притока на кръв към мускулите. Не приключвайте тренировката рязко, а с постепенно намаляване на интензивността на натоварването, след което отново направете няколко упражнения за разстягане на мускулатурата.

   Начинът на живот също влияе върху състоянието на мускулите. Балансираното редуване на почивка, спортни занимания и масажи предотвратява проблеми като болки в раменете и гърба, спазми, уморени крака и силно главоболие.

   Поддържането на добра стойка на тялото също е от значение, за да не натоварвате прекалено дълго определена мускулна група. За целта винаги се старайте да поддържате главата си на една линия с гръбначния стълб и не отпускайте раменете си.

   Здравословния хранителен режим осигурява нужните за мускулите вещества, за да могат да работят добре, бързо и да се въстановяват след натоварване.

   Най-важния аспект на лечението се състой в опазването на мускулите от по-нататъшно увреждане. Отпускането им облекчава симптомите и стимулира възстановяването.

Вашият коментар